KIZILCAÖREN KÖYÜ WEB SİTESİNE HOŞ GELDİNİZ

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

mesaj yazmayı unutmayınız


    Soyağacı Nedir? Nasıl Çıkartılır?

    cakir60
    cakir60
    Admin


    Mesaj Sayısı : 118
    Kayıt tarihi : 17/02/07

    Soyağacı Nedir? Nasıl Çıkartılır? Empty Soyağacı Nedir? Nasıl Çıkartılır?

    Mesaj tarafından cakir60 Ptsi 19 Şub. 2007, 14:45

    Evdeki eski resim albümlerini karıştırırken şimdi hayatta olmayan yaşça büyük aile büyüklerimiz dikkatimi çekti ve ailemize ait bir soy ağacının bulunmadığını farkettim.
    Anne ve babama danışarak hemen aile büyüklerimizin isimlerini not almaya başladım, ancak annem ve babam da kendi dedeleri hakkında maalesef çok fazla bilgiye sahip değillerdi. Anneanne, babaanne ve dedelerimin vefat etmesinden dolayı aile büyüklerimiz hakkında maalesef çok detaylı bilgi edinemiyordum. İnternette biraz araştırma yaparken MERNİS (Merkezi Nüfus İdare Sistemi) projesininin varlığından haberdar oldum. Bu projeye göre nüfus müdürlüklerine kayıtlı her şahsa (vefat etmiş olanlar dahil) birer vatandaşlık numarası verilerek bütün nüfus kayıtları bilgisayar ortamına alınmaktaymış. Şimdiye kadar da 1800'lü yılların sonundan başlayarak günümüze kadar nüfus bilgileri kayıtlı olan yaklaşık 130 milyona yakın kişinin kayıtları bilgisayar ortamına aktarılmış. Asıl ilgimi çeken nokta ise 2004 yılındaki Cebit fuarındaki MERNİS standında, isteyen vatandaşlara soy ağaçları hakkında bilgi verilmiş olması. Ancak şu anda bu konuda maalesef böyle bir hizmetleri mevcut değil.

    İnternette biraz araştırma yaparak soy ağacının nasıl çıkarılabileceği hakkında bazı bilgilere ulaştım. Bu bilgileri sizlerle de paylaşmak istiyorum.

    Bildiğiniz gibi T.C. kimlik numaranızı http://tckimlik.nvi.gov.tr adresindeki "T.C. Kimlik No Sorgulama" bölümünü kullanarak internet üzerinden öğrenebiliyorsunuz. Hatta bu sayfayı kullanarak daha önce vefat etmiş akrabalarınızın kayıtlarına da ulaşabilirsiniz. Yalnız akrabalarınızın anne adı, baba adı, doğum yılı gibi bilgilerini bilmeniz gerekiyor. Bu bilgileri bilmiyorsanız bir diğer seçenek ise sol taraftaki "Birey sıra no" değerini değiştirip denemek. Tabii üst taraftaki "İl", "İlçe", "Adı" ve "Soyadı" bölümlerini doğru girmeniz gerekiyor. Eğer kütüğünüz başka bir şehire nakil yapılmadıysa "İl" ve "İlçe" bölümü babanızınkiyle aynı olacaktır. Daha sonra dedenizin adını yazarak (normal şartlarda soyadı bölümü de aynı kalacaktır), sol tarafta bulunan "Birey sıra no" bölümünü teker teker değiştirerek dedenize ait kayda ulaşmaya çalışın. Dedenizin kaydını bulduktan sonra "Baba adı" bölümüne bakarak bu sefer az önce anlattığım şekilde yukarıdaki bölüme dedenizin babasının ismini yazıp, "Birey sıra no" bölümünü tekrar değiştirerek aynı kütükte bulunan ailenizin en büyük ferdine kadar ulaşabilirsiniz. "Birey sıra no" 1 olduğu durumda ailenizin aynı kütükte bulunan sisteme kayıtlı en büyük ferdine ulaşmışsınız demektir.

    Bir önemli nokta ise evli bayan akrabalarınız varsa, onlar artık sizin kütüğünüzde değil, evli oldukları eşlerinin kütüğüne geçmiş oluyorlar, dolayısıyla evli olan bayan akrabalarınıza ait kayıtları sadece "Birey sıra no" bölümünü değiştirerek tespit edemeyebiliyorsunuz.

    Sisteme kayıtlı akrabalarınızı tespit edebilmenize yardımcı olabilecek bir diğer metot ise http://tckimlik.nvi.gov.tr adresindeki "T.C. Kimlik No Doğrulama" bölümünü kullanmaktır. Bu bölümde size bilgi almak istediğiniz kişinin T.C. kimlik numarası sorulacaktır. Dikkat ettiyseniz aynı kütüğe bağlı kişilere ait T.C. kimlik numaraları arasında belirli bir düzen göze çarpıyor. Bu düzene göre yeni numaralar elde etmek için lütfen buraya http://www.ailebuyukleri.com/yeninumaralar.php tıklayınız. Hazırladığımız sayfada herhangi bir akrabanıza ait T.C. kimlik numarasını yazdığınız zaman sistem size 7'si yazdığınız kimlik numarasından büyüklere ait, 7'si de küçüklere ait olmak üzere toplam 14 tane kimlik numarası verecektir. Bu kimlik numaralarını http://tckimlik.nvi.gov.tr/Web/VerifyIdentityNumber.aspx adresinden sorguladığınız zaman %90 olasılıkla kütüğünüze kayıtlı bazı akrabalarınıza ulaşıyorsunuz. Bu metodu her yeni ulaştığınız akrabanıza ait T.C. kimlik numarası için tekrarlayarak kütüğünüze ait kayıtların büyük bir bölümünü ortaya çıkartabilirsiniz.
    Not: Zaman zaman sizinle hiç alakası olmayan kayıtlara da rastlamanız mümkün olabilmektedir.

    Umarım MERNİS projesi tamamiyle hayata geçirildikten sonra ailemize ait soy kütüğü bilgilerini kolaylıka elde edebilme imkanına sahip olabiliriz.

    Aile kavramının günden güne önemini yitirdiği günümüzde, biraz zamanınızı ayırmış olmakla beraber hem vefat etmiş aile büyüklerinizi anımsamış hem de halen yaşamakta olan akrabalarınızın önemini hatırlamış olduğunuzu umut ediyorum.

      Similar topics

      -

      Forum Saati Cuma 29 Mart 2024, 03:15