KIZILCAÖREN KÖYÜ WEB SİTESİNE HOŞ GELDİNİZ

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

mesaj yazmayı unutmayınız


    BÜŞÜRÜM KASABASI

    cakir60
    cakir60
    Admin


    Mesaj Sayısı : 118
    Kayıt tarihi : 17/02/07

    BÜŞÜRÜM KASABASI Empty BÜŞÜRÜM KASABASI

    Mesaj tarafından cakir60 Perş. 22 Şub. 2007, 01:15

    BÜŞÜRÜM KASABASI 2

    Büşürüm Beldesinin Tarihi




    İlçenin kuzeybatı yönünde, ilçeye 26 km. mesafede bir köydür.Toplam 360 hanelik köyde nüfus toplam 2.543'tür.Büşürüm köyü, 10 mezradan oluşmuş bir köydür. Bunlar: Tepedibi , Karagelin, Çatak, Argun, Akpınar, Aşağıhayat, Eskiköy, Ömerli, Altıntaş , Yenice'dir.

    Ne zaman kurulduğu kesin bilinmeyen, ancak geçmişi 500-600 yılı öncesine kadar inen köyün, adıyla ilgili en önemli söylenti şu şekildedir:
    Köyde yıllar önce yaşayan 5 Rum aile vardır. Köyün ilk kurucularını bunlar oluşturmuş ve bunlara "Beş Rum" denildiğinden, köyün adı da zamanla, "Büşürüm" biçimine dönüşmüştür

    Köyün adı ile ilgili daha kuvvetli bir olasılığı, kelimenin yapısında aramak daha doğru olur kanısındayız. Şöyle ki: "Büşürüm" kelimesi, Reşadiye yöresi ağız özelliklerine tümüyle uymaktadır. Özellikle, bu yörede, "pişirmek" kelimesi "büşürmek" biçiminde söylenir. Yine, "Bir pişirimlik unum kalmadı" yerine de "Bir büşürümlük unum kalmadı" örneklerinde olduğu gibi, "pişirim" kelimesi, "Büşürüm" biçiminde söylenmektedir. Bu da gösteriyor ki, "Büşürüm" adı, "pişirim" kelimesinin, "Büşürüm" biçimindeki telâffuzundan başka bir şey değildir.

    Büşürüm Köyü'nün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. Sulu tarım yapılmayan köyde genellikle, buğday, arpa, fiğ ve patates ekimi yapılır. Ancak, gereken ölçüde verim alındığı söylenmez.
    Ekonominin bir diğer kolu da hayvancılıktır. Koyun ve sığır yetiştirilen köyde, özellikle göç olgusunun yoğun bir biçimde yaşanmasından dolayıdır ki, hayvan sayısında da önemli bir azalma görülmektedir. Arazi yapısının hayvan yetiştiriciliğine uygun olduğu Büşürüm Köyü, bu imkanını iyi değerlendirdiği takdirde önemli bir ekonomik kaynağa sahip olabilir. Köyde 800 büyükbaş, 1000 civarında da küçükbaş hayvan beslenir. 30 adet halı tezgahının olduğu köyde, az da olsa Hereke cinsi halı dokunmaktadır.

    Reşadiye yöresinin en önemli folklor potansiyelini oluşturan köylerin başında Büşürüm gelir. Reşadiye folklorunun büyük ismi Çakır Usta bu köydendir. Çakır Usta, hem sanatkar kişiliği, meddahları andıran mukallitliği, hoş sohbeti, iyi birer usta olan çocuklarıyla unutulmayanlar arasındaki yerini almıştır. 1993 yılında ölen Çakır Usta'dan geriye, hem türkü, hem öykü, hem de fıkra olarak çok sayıda eser kalmıştır.

    Büşürüm Beldesi, Karaçam ormanlarının eteğinde kurulmuş; doğal güzellikler yönünden ilginç görüntülere sahip bir köydür. Akpınar yaylası, Güvercin pınarı, Turna Evliyası, Ketenlik Kayaları, Hasan çayırı, Kayabaşı, Batak göl, yörenin ilginç güzelliklerindendir.
    Köydeki"Çiçekli Oda", ustalık ve motif zenginliği yönünden Türk insanının ne kadar zengin bir sanat anlayışına sahip olduğunu da gösterir. Burasının daha önceleri medrese olarak kullanıldığı sanılmaktadır.
    Abu Deliği, Isırganlı Kayısı, Tepedibi ve Ziriyetdibi Evliyaları, Büşürüm'ün tarihi birer mirası gibidir.
    Elektriği, içme suyu, stabilize yolu, sağlık ocağı, otomatik telefonu, ilköğretim okulu olan köyde, okuma-yazma oranı, % 85'dir.

    Büşürüm 1999 yerel seçimlerinde Derneğimizin ve Halkımızın Yoğun çalışmalarının sonunda Belde Olmuştur.

      Similar topics

      -

      Forum Saati Cuma 19 Nis. 2024, 08:21