KIZILCAÖREN KÖYÜ WEB SİTESİNE HOŞ GELDİNİZ

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

mesaj yazmayı unutmayınız


    BAYDARLI KASABASI

    cakir60
    cakir60
    Admin


    Mesaj Sayısı : 118
    Kayıt tarihi : 17/02/07

    BAYDARLI KASABASI Empty BAYDARLI KASABASI

    Mesaj tarafından cakir60 Perş. 22 Şub. 2007, 00:52

    BAYDARLI KASABASI Manzara_02

    GÜZELLİKLER BELDESİ BAYDARLI


    Kasabamız Orta Karadeniz'de TOKAT ili sınırları içerisindeREŞADİYE'ye bağlı ORDU ili sınırı ile bağlantılı bir yerleşim alanıdır.
    İlçeyeolan uzaklığı 29 Km olup,1350 rakımındadır.

    Kasabamız sınırları Güneyden Kuzeye doğru 12 Km,Doğudan Batıya doğru 6 Km uzunluğunda olup,oldutça geniş bir coğrafi yapıya sahiptir.yerleşim alanı hafif meyilli Güneyi ahlatlı ovası Batısı akar sularla çevrili,Kuzeyi orman örtüsü ile kaplı şirin bir ANADOLU kenti görünümündedir.
    Bölgemiz tarih çağları HİTİT lerin PERS lerin İSKENDEN ,ROMA ve BİZANS imparatorluklarının hakimiyetiunde kalmış.1015 ten itibaren ANADOLU ya başlayan TÜRK akınlarından sonra,1071 MALAZGİRT Zaferi İle TÜRK toprağı olmuştur.BAYDARLI 'nın da içinde bulunduğu bölge,Fetihten sonra ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİNE bağlı DANİŞMENTOĞLU beyliği sınırları içine alınmıştır.
    BELDEMİZDE ;

    1980 yılında Belediyesi Kurulmuştur.

    Kasabamızın İMAR planı 1986 yılında onaylanmış olup,İMAR sahası yaklaşık 4 Km dir.Kasabamız içinde bulunan mevcut cadde ve sokakları ile alt yapısının %95 tamamlanmıştır.

    Deniz seviyesinden 1350 metre yükseklikte bulunan Baydarlı, hem kuruluş yeri itibariyle, hem doğasıyla, hem de suyu ve havasıyla Reşadiye'nin en güzel köşelerinden birisidir.Baydarlı'ya ilk olarak ve kimlerin geldiği, buraya o zamanlarda ne isim verildiği belli değildir. Baydarlı'nın şu andaki halkını oluşturan kabilelerin, yaklaşık 1750-1780 yılları civarında buraya yerleştiği anlaşılmaktadır.
    Ancak köyde bulunan Medrese Camii'nin kitabesinden de anlaşıldığı üzere, burada daha önce de bir yerleşim yeri vardır. Çünkü, buradan yetişip, İstanbul'a götürülen bir Kızlarağası tarafından yaptırılan Camideki kitabede, caminin yapılış tarihi olarak Rumi 1110 (Miladi 1694) yazılmaktadır. O tarihlerde burada yaşayanların soyundan Baydarlı'da şu anda yaşayan olup olmadığı bilinmemektedir. Çünkü, bugünkü Baydarlı'nın temeli, Kızılcaören Köyünden Prof.Dr. Ali Rıza Atasoy'un kitabından edinilen bilgilere göre 1750-1780 tarihleri arasında Baydarlı'ya gelip yerleşmiş değişik kabilelerin bir araya gelmesinden teşekkül etmiştir.

    Bu kabilelerin başlıcaları :
    Askerler, Baysallar, Demirler, Dumanlar, Karacalar, Kızılkayalar, Ballar, Polatlar, Güller, Çamurlar, Yokuşlar, Kurtlar, Torunlar, Yıldızlar, Topallar, Yılmazlar, Yiğitler, Aydınlar, Özkayalar, Çağmanlar, Sorgucular, Çakmaklar, Şerefliler, Şahinler


    Caminin çevresinde aynı zamanda medrese binaları da yapıldığı bilinmektedir. Bu medresede 1829 doğumlu, Baydarlı Köyü Demircioğulları'dan MehmetEfendi'nin oğlu Müderris Ahmet Efendi bir çok talebe yetiştirmiştir. Ne yazık ki, bu medrese binaları günümüze kadar ulaşamamış ve şu anda medrese yerinde bir mezarlık bulunmaktadır. Cami ise eski haliyle sadece minaresi muhafaza edilerek, köylüler tarafından yeniden inşa edilmiştir.

    Baydarlı ismi nereden gelmektedir?
    Baydarlı'da vaktiyle bir baytar varmış. Civar köylerden oraya gidenler, "Nereye gidiyorsun" diye sorulduğunda, "Baytarlı Köye" derlermiş. Sonunda köy "Baytarlı Köy" diye anılagelmiş ve bu ad daha sonra "Baydarlı" halini almıştır.

    Köyün güneyinde Deve Çadırları adıyla bilinen bir çayırlık vardı. Vaktiyle ordular yaz mevsiminde, şark sevkiyatı zamanında buradan geçerken konaklamışlar, uzun müddet kalıp istirahat etmişler. İstirahat halindeki bazı develer serbest bırakılmışlar ve hangi deve hangi köye giderse o köye o devenin ismi verilmesi kararlaştırılmış, Baydarlı'nın bulunduğu yere gelen devenin ismi "Bay Deve" olduğundan buranın adı Bay Deve olmuş ve zamanla bu ad Baydarlı şeklini almıştır.

      Similar topics

      -

      Forum Saati Çarş. 08 Mayıs 2024, 01:39